SODIŠČE PREPOVEDALO ZAČETEK GRADNJE HE MOKRICE!

objavljeno v petek
29 julij 2022, ob 11:24


Upravno sodišče do končne odločitve prepovedalo začetek gradnje HE Mokrice!

HE_Breice_Vpliv_denivelacije.MehoToki.jpg HE Brežice. Zaradi denivelacije ostajajo ribe na suhem. Foto: Meho Tokić

 

Upravno sodišče je pred dnevi odločilo, da se za projekt Hidroelektrarne (HE) Mokrice ne more izdati gradbenega dovoljenja, dokler ne bo dokončno odločilo o tožbi, ki jo je zoper projekt vložilo Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS). Gre za pomembno odločitev, s katero je ustavljen nov manever investitorjev v HE Mokrice, ki so kljub tožbi skušali od Ministrstva za okolje in prostor (MOP) pridobiti t. i. delno gradbeno dovoljenje in začeti z deli.

Investitorji  (to so družbe HESS - Hidroelektrarne na Spodnji Savi, Infra in Eles) imajo možnost pritožbe. Vendar Upravno sodišče opozarja, da je »težko popravljivo škodo« naravi, ki sledi taki gradnji, mogoče preprečiti le tako, da MOP do končne razsodbe sodišča ne sme izdati gradbenega dovoljenja, medtem ko lahko nadaljuje z upravnim postopkom njegove izdaje. Upravno sodišče se pri odločitvi sklicuje na sodno prakso oziroma razsodbe Upravnega in Vrhovnega sodišča, ki sta že lani odločali v tovrstnem sporu glede HE Mokrice.

Gre namreč že za drugi sodni proces, ki ga je sprožil DPRS kot društvo v javnem interesu ohranjanja narave, ker je (bivša) vlada Janeza Janše odločila, da se konkreten projekt spelje kljub škodljivosti za naravo, saj naj bi bil javni interes proizvodnje elektrike pomembnejši od javnega interesa ohranjanja narave. Pri tem v DPRS, ki branimo javni interes narave, posebej opozarjamo, da bi HE Mokrice na račun trajnega uničenja dela Save in habitatov v optimalnih razmerah proizvedla le 1% letne porabe elektrike v Sloveniji. Hkrati je uničenje tekoče reke s takim energetskim projektom  posebej alarmantno zdaj, ko je zaradi drastičnih suš proizvodnja  v hidroelektrarnah nizka ali je sploh ni. Maja letos so po podatkih SURS obstoječe hidroelektrarne v Sloveniji proizvedle 49%(!) manj elektrike kot maja lani, HE Solkan je te dni zaradi nizkega vodostaja Soče začasno ustavljena.

DPRS je julija letos na Upravno sodišče torej vložilo že drugo tožbo zaradi odločitve (bivše) vlade, da pri projektu HE Mokrice javna korist proizvodnje elektrike prevlada nad javno koristjo ohranjanja narave - tako odločbo je Janševa vlada maja letos prejela drugič; prvič jo je sprejela že decembra 2020, a je na podlagi tožbe DPRS padla na Upravnem sodišču[1]. Ob tožbi je DPRS tudi tokrat vložil zahtevo za izdanje začasne odredbe, s katero se do končne odločitve sodišča prepreči začetek gradnje.

Odločba vlade, ki jo izpodbijamo na sodišču, je sporna že zato, ker jo je vlada sprejela v času t. i. tekočih poslov, ko lahko na podlagi razsodbe Vrhovnega sodišča[2] odhajajoča vlada sprejema le odločitve, nujne za delovanje države, ne sme pa začenjati večjih in pomembnejših dejavnosti na novo oziroma sprejemati dokončnih političnih odločitev. Vsebinsko je odločba sporna v vrsti točk, med drugim ne vsebuje mnogih strokovnih podlag in osnovnih ihtioloških raziskav, na katerih manjko je opozarjala že prejšnja razsodba Upravnega sodišča. Opozoriti gre tudi, da je vlada oziroma MOP dala projektu HE Mokrice »zeleno luč« kljub temu, da je ravno MOP dovolil izgradnjo predhodne HE Brežice ob pogoju, da ne bo prišlo do posega v sotočje Krke in Save. Projekt HE Mokrice pa posega ravno v to sotočje. Država tako spregleduje zaveze, ki jih sama postavlja!

Ob vsem nas žalosti, da tudi aktualna vlada dr. Roberta Goloba – zlasti nov minister za okolje in prostor Uroš Brežan - ob vseh sodnih razsodbah do zdaj in kljub vsem strokovnim dokazom ne prepozna očitne spornosti projekta HE Mokrice.[2]Vrhovno sodišče, Sklep X Ips 280/2009 iz 1. 6. 2010 (točka 12)

 


Ključne besede: Hidroelektrarna Mokrice, Sava, Upravno sodišče, sodba, MOP


< nazaj na seznam novic