»PUSTITE ŠE NAM MALO SAVE!«

objavljeno v ponedeljek
22 marec 2021, ob 08:35


Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS) smo društvo, ki delujemo v javnem interesu ohranjanja narave. Naše poslanstvo je varstvo rib in njihovih habitatov. Pred nekaj meseci je našo pozornost  vzbudila odlična akcija Inštituta Lutra, to je inštituta za ohranjanje naravne dediščine. Akcija na plakatih prikazuje estetsko dovršene upodobitve domorodnih rib - sedmih tipičnih reofilnih ribjih vrst, ki živijo v nezajezenih odsekih reke Save, tudi na območju, ki mu grozi uničenje zaradi načrtovane izgradnje verige hidroelektrarn.

Upiravec.jpg Upiravec. Inštitut Lutra.
Kapelj.jpg Platnica.jpg Sulec.jpg Zvezdogled.jpg Podust.jpg Keiga.jpg Vseribe.jpg 1.jpg 2.jpg 3.jpg


Če bi do izgradnje hidroelektrarn na srednji Savi prišlo, se pod vprašaj postavlja obstoj številnih ribjih vrst (plakati jih prikazujejo le nekaj), ki za preživetje potrebujejo hitro tekočo vodo oziroma prosto tekočo reko. Kečiga (Acipenser ruthenus) je vrsta, ki je zaradi posegov v prosto tekoče reke že izginila, zato nam s plakatov sporoča »Zame Save ni več nič ostalo!«. Zvezdogled, upiravec, kapelj, platnica, podust in sulec pa nam v upanju, da ne bodo sledili usodi, ki je doletela kečigo, sporočajo »Pustite še meni malo Save!«.


Plakatna akcija širšo javnost opozarja, da so vode, v katere posegamo in jih uničujemo, življenski prostor. Vode, prosto tekoče reke imajo prebivalce! Akcija preko poosebitve rib opozarja na veliko ogroženost rib kot prezrte, a izjemno ogrožene skupine živali. Z njo so ribe dobile svoj glas, saj so postale za širšo javnost vidne in tudi videne.

Morda je slika naslednjega: besedilo, ki pravi »Sulec sem, največji postrvje sorte in kralj Save. V njenih tolmunih sem doma. Jezovi so zidovi, čez katere ne znam. Pustite še meni malo Save! Hucho bucho © Inštitut Lutra«

V DPRS podpiramo osveščanje, da so prostori, v katere posegamo zaradi svojih interesov, življenjski prostori številnih živalskih vrst. Zato je akcija »Pustite še nam malo Save« izjemno pomembna. V DPRS smo se sprehodili po ljubljanskih ulicah in poiskali vse plakate z ribami!

Morda je slika naslednjega: na prostemMorda je slika naslednjega: na prostem


Naj posebej opozorimo še, da so mnogi  zaradi tematike avtorstvo plakatne akcije pripisali DPRS, vendar je od ideje do izvedbe akcijo izpeljala izjemna naravovarstvenica Marjana Hönigsfeld Adamič, ki jo javnost sicer bolj pozna kot zaščitnico in ambasadorko vidre.


DPRS-jevci zato Inštitutu Lutra sporočamo, da smo vam za to izjemno akcijo neskončno hvaležni in vsem sodelujočim predajamo navdušenost in čestitke mnogih, ki so akcijo opazili. Najbolj pa so vam hvaležne ribe, ki potrebujejo vso našo skrb in podporo za njihovo ohranitev. Takšne akcije zmorejo le najbolj srčni, empatični in odločni borci! Hvala!

 


 


Ključne besede: Lutra, sulec, zvezdogled, upiravec, platnica, kapelj, podust, kečiga


< nazaj na seznam novic