HE ARTO-BLANCA - STANJE RIB PRED IN PO IZGRADNJI

objavljeno v četrtek
23 julij 2020, ob 07:35

Priloge:

Izsledki ihtioloških raziskav ... (pdf)


Drage podpornice, dragi podporniki in vsi, ki vam ni vseeno za naše reke in živelj v njih. Tokrat vam predstavljamo izsledke treh ihtioloških raziskav opravljenih na spodnji Savi pred in po izgradnji HE Arto Blanca. Povzetek je za revijo Ribič pripravil naš član Marko Zupančič. S primerjavo izsledkov treh raziskav, ki nazorno opisujejo ekološko stanje Save, naseljenost rib in vrstni sestav ribje populacije pred in po izgradnji hidroelektrarne Arto-Blanca, lahko sami presodite, kakšen je vpliv velikih hidroelektrarn na ribe. Omenimo še to, da je to del tistih raziskav, ki jih je investitor namerno skrival pred javnostjo (tudi s poskusom sodne prepovedi)  in ARSO-m. Aktualni minister za okolje in prostor Andrej Vizjak (takrat v vlogi vodje projekta za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za Hidroelektrarno Mokrice) pa je na ustni obravnavi s temi raziskavami celo mahal in jih predstavnikom ARSA, DPRS-ja in drugi zainteresirani javnosti vehementno predstavljal kot močan argument za gradnjo HE Mokrice!  Sami presodite verodostojnost takšne osebe, ki je danes na čelu ministrstva.

HEArtoBLanca27874.jpg HE Arto-Blanca, ki je bila zgrajena leta 2009, je povsem spremenila značaj reke Save in ribjo združbo v njej.
DSC_7940SavabrzicepriTermahate.jpg 20200616_193413podustipridrsti.jpg

Članek si lahko preberete tukaj:

Izsledki ihtioloških raziskav na Savi, ki prikazujejo stanje prizadetih vrst rib pred izgradnjo HE Arsto-Blanca in po njej, Marko Zupančič, Ribič, št. 7/8, letnik 2020


 

Brzice, ki jih ustvarja naravni kamniti prag v bližini Term Čatež predstavljajo zadnje veliko litofilno drstišče na spodnji Savi. Ostala litofilna drstišča so potopljena in s tem uničena na račun že zgrajenih spodnjesavskih hidroelektrarn. Z izgradnja HE Mokrice, bi bilo tudi to drstišče za vedno izgubljeno.

 

Podust je litofilna drstnica, ki za uspešno drst potrebuje hiter vodni tok in skalno-prodnato podlago zato je ena izmed številnih ribjih vrst, ki jih hidroelektrarne močno prizadanejo.


 


Ključne besede: HE Arto-Blanca ribe


< nazaj na seznam novic