ENERGETIKI SPONZORIRAJO FINANCE

objavljeno v ponedeljek
13 maj 2019, ob 18:02

Energetiki sponzorirajo Finance, te pa jim vračajo s prijaznimi članki

Če je kdo pričakoval, da se bodo Finance oz. urednik rubrike »Okolje in energija« Borut Hočevar po nedavni sodbi Upravnega sodišča, ki je potrdilo in razgalilo alarmantno delovanje Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) in sorodnih državnih institucij v primeru HE Mokrice, zdaj začel ukvarjati s korupcijo, nedelovanjem ARSA, ministrstva za okolje in prostor (MOP) ter podobnih institucij, se je motil. Pričakovali bi, da se bo začel ukvarjati z argumenti in z alarmantnimi težavami institucij-odločevalk, vendar se je zgodilo prav nasprotno. Ne, piše o teorijah zarote, za katerimi skušajo direktorji državnih energetskih družb skriti lastno nesposobnost in nestrokovnost. V DPRS smo se z odgovorom odzvali na bizaren intervju z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor - DEM Andrejem Trumpejem in družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi - HESS Bogdanom Barbičem v Financah (intervju je sicer odprt le za naročnike Financ): 

https://oe.finance.si/8947975/%28odgovor%29-Kdo-se-boji-hidroelektrarn-na-Muri-in-Savi?src=XNASLPORT

Taka obravnava razsodbe Upravnega sodišča je sramota za novinarja Financ, a je verjetno logična, če pogledamo uradne baze in ugotovimo, da Finance z zavajajočimi in neresničnimi izjavami podpirajo državno energetiko - služijo. Državna energetika je velik sponzor in Finance so tudi zadnja leta redno na seznamih sponzoriranih, kar je za časopis nedopustno.

Sami po sebi so zgovorni podatki, objavljeni na spletni strani državne družbe Gen Energija, ki je krovna družba Skupine Gen, v katero sodi tudi Barbičev HESS. GEN energija je samo letos, torej v vsega nekaj mesecih, s Financami že podpisala dve sponzorski pogodbi v višini dobrih 17 tisoč evrov,  je razvidno iz spletne strani GEN energije: 

Baza Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Erar kaže, da je Gen Energija od oktobra 2014 do zdaj Financam skupno nakazala nekaj čez 67 tisoč evrov, manjši delež tega so seveda tudi naročnine na časopis. Med večjimi donatorji/sponzorji Časnika Finance je še nekaj energetskih družb, npr. Eles. Eles sam na svoji spletni strani razkriva že dve pogodbi (sponzorsko in podporniško), podpisani letos, v skupni višini 25.700 evrov.

Lani, to je v 2018, je Eles Financam namenil 27.500 evrov sredstev – od tega je 17.000 evrov znašala pogodba, namenjena podporništvu projekta »Okolje in energija«. 

Tudi podjetje Holding Slovenske elektrarne na svoji spletni strani razkriva, da je letos (kot tudi prejšnja leta) že podpisal eno sponzorsko pogodbo s Financami: 

In takih sponzorstev je še.  Prav bi bilo, da bi vsi članki, v katerih nastopajo  direktorji oz. podjetja sponzorji in donatorji, bili označeni s posebno sponzorsko oznako, saj tako bralci ne bi imeli lažnega občutka, da gre za objektivno poročanje – vsaj v rubiki »Okolje in energija«. 
< nazaj na seznam novic