NOVINARSKA KONFERENCA RAZSODBA HE MOKRICE

objavljeno v torek
23 april 2019, ob 09:36

V sredo, 24. aprila, ob 11. uri vabljeni v lokal/kulturni center Pritličje (Mestni trg 2, Ljubljana) na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavniki DPRS - Društva za preučevanje rib Slovenije kot tožniki podrobneje predstavili nedavno razsodbo Upravnega sodišča, s katero je odpravljeno okoljevarstveno soglasje za gradnjo hidroelektrarne (HE) Mokrice.

Okoljevarstveno soglasje je investitorkama, to je družbama Hidroelektarne na spodnji Savi in Infra, julija 2018 izdala pristojna Agencija RS za okolje (ARSO). Društvo DPRS, ki deluje v javnem interesu ohranjanja narave – zlasti vodnih virov in smo stranka v postopku presoje vplivov na okolje za HE Mokrice že od leta 2015, smo decembra 2018 na Upravno sodišče vložili tožbo zoper omenjeno izdano soglasje in sodišče je tožbi pritrdilo. Upravno sodišče v razsodbi opozarja na postopkovne in vsebinske nepravilnosti in pomanjkljivosti v postopkih, ki so jih vodili državni organi, med drugim ugotavlja, da ni bila izvedena ustrezna presoja vplivov na okolje in da je ARSO v okoljevarstvenem soglasju zgolj pavšalno navedel, da naj bi bili vsi podani omilitveni ukrepi pri projektu izvedljivi in učinkoviti, pri čemer se ARSO sklicuje zgolj na argumente investitorja.

Na novinarski konferenci se bomo odzvali tudi na neresnične navedbe, ki jih po sodbi Upravnega sodišča v javnosti širijo energetiki.

Vabljeni!


Ključne besede: DPRS, HE MOKRICE
< nazaj na seznam novic