POSVET: KRČENJE PROSTORA CIVILNE DRUŽBE

objavljeno v nedelja
10 december 2017, ob 22:13

Ljubljana, 5. 12. 2017

S posvetom Krčenje prostora civilne družbe, ki so ga organizirali društvo Focus, Umanotera in Ekologi brez meja, so v Mestnem muzeju v Ljubljani opozorili, da z omejevanjem ali celo izgubo dejavne civilne družbe izgubimo prav vsi, obenem pa je s tem pod vprašaj postavljena tudi demokracija v naši državi.

IMG_20171205_110522.jpg
IMG_20171205_132714.jpg

Predstavniki civilne družbe iz Slovenije in tujine (Madžarske, Turčije in Švedske) so opozorili na trende, ki omejujejo civilno družbo, od prevpraševanja legitimnosti civilne družbe do fizičnih napadov na aktiviste. Primer Švedske je pokazal, da civilna družba igra ključno vlogo pri razvoju in demokratizaciji družbe, ker prinaša več sodelovanja, solidarnosti ter okoljske in družbene odgovornosti. Primera Madžarske in Turčije  pa opozarjata, kako pomembno je, da si civilne iniciative ne smemo dovoliti krčenja pravic in da se za njih moramo boriti, saj  v primeru izgube pravic civilnih iniciativ pride do izbruha krčenja osnovnih človekovih pravic in uničevanja okolja. Tudi Slovenija gre v smeri onemogočanja delovanja civilnih iniciativ. 


Predstavnica Varuhinje človekovih pravic je na dogodku opozorila, da je zdravo življenjsko okolje osnovna človekova pravica, ki se v Sloveniji pogosto krši. Kot primer je navedla Pomurje, kjer se civilne iniciative in posamezniki združeni v  kampanjo Rešimo Muro! zavzemajo za ohranitev prosto rekoče reke Mure, pri tem pa se jim kršijo osnovne pravice in onemogoča sodelovanje v postopkih.


Več:
Demokracija pod udarom: Krčenje prostora civilne družbe
http://focus.si/krcenje-prostora-civilne-druzbe-szj/

Frank Barat o "krčenju prostora" za civilno družbo https://www.youtube.com/watch?v=YpvncY884XE

Vabilo
http://www.umanotera.org/wp-content/uploads/2017/11/Vabilo-Kr%C4%8Denje-prostora-CD.pdf
< nazaj na seznam novic