DPRS SMO STRANKA V POSTOPKU CPVO ZA ANOVE!

objavljeno v sreda
25 januar 2017, ob 00:42


Upravno sodišče že drugič pritrdilo DPRS, da Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) nezakonito izključuje Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS) iz postopkov celovitih presoj vplivov na okolje!

Prvič je MOP nezakonito zavrnil DPRS pri vključitvi v postopek celovite presoje vplivov na okolje (CPVO) za plan Državni prostorski načrt za HE Hrastje-Mota na Muri.  DPRS smo se pritožili na Upravno sodišče, ki je pritrdilo naši pritožbi in razsodilo, da je MOP izdal DPRSju negativno odločbo nezakonito, ter da je  MOP dolžan v skladu z zakonom DPRS vključiti v naveden postopek. Novica objavljena: http://www.dprs.si/sl/96-smo-stranka-v-postopku-cpvo-za-dpn-za-he-hr-mota.html

V petek, 20.1.2016, smo DPRS končno prejeli še odločbo iz MOP, da se DPRS prizna status stranskega udeleženca v postopku CPVO za Akcijski načrt obnovljivih virov energije za obdobje 2010-2020 (ANOVE). ANOVE vključuje vse novo načrtovane gradnje HE v Sloveniji, tudi HE na Muri, za katero se  DPRS zavzemamo, da postane izključitveno območje (»no-go area«) za graditev hidroelektrarn, saj gre za reko, ki je po biodiverziteti rib in velikosti njihovih populacij, nacionalnega in evropskega pomena.

Da se je DPRS priznal status stranskega udeleženca je trajalo več kot eno leto!

27.11.2015 je DPRS posredoval zahtevo za vključitev društva v postopek CPVO za ANOVE na MOP.

7.1.2016 je MOP izdal nezakonito odločbo DPRS, da se društvu zavrne status stranskega udeleženca v postopku CPVO za ANOVE.

19.2.2016 je DPRS vložil tožbo zoper MOP na Upravno sodišče, ker  je MOP izdal nezakoniti sklep.

9.12.2016 je Upravno sodišče razsodilo, da je odločba MOP nezakonita in da je MOP  dolžan odločiti v skladu s 137. členom Zakona o ohranjanju narave, ter DPRS priznati status stranskega udeleženca v predmetnem postopoku. DPRS je v postopku zastopal odvetnik Tomaž Petrovič.

20.1.2017 je DPRS prejel odločbo MOP, da se DPRS prizna status stranskega udeleženca.


Ključne besede: DPRS, stranka v postopku, ANOVE


< nazaj na seznam novic