PRVO SREČANJE ZA REKE EVROPE V SARAJEVU

objavljeno v torek
02 oktober 2018, ob 13:35

Priloge:

First European Rivers Summit S... (pdf) Declaration European Rivers Su... (pdf)

V Sarajevu je od 27.9. do 29.9.2018 potekalo prvo mednarodno srečanje za evropske reke. Dogodka se je udeležilo 250 naravovarstvenikov in nasprotnikov gradnje hidroenergetskih jezov iz več kot 30 držav. Razpravljajo se je kako ustaviti uničenje še zadnjih prosto tekočih rek s hidroenergetskimi zajezitvami in kako obnoviti tiste, ki so že uničene (celotni program konference je v priponki).

4IdbardaminBiHcDinnoKasalo._res.jpg FOTO: Dinno Kasalo
2ERSVisualAction2ArtcLukaTomacPhotocActionFlyingPangolinFilm.jpg 3BIHNeretvaaboveKonjicAerialcA.Vorauer.jpg 1ERSVisualAction1ArtcLukaTomacPhotocActionFlyingPangolinFilm.jpg

Udeleženci so oblikovali seznam zahtev, ki je naslovljen na odločevalce v politiki in industriji. V deklaraciji naravovarstveniki pozivajo Evropsko komisijo, energetsko skupnost, mednarodne banke in vlade, da prenehajo promovirati in financirati hidroenergetske projekte kot zelene in kot obnovljivi vir energije. Te zahteve bodo prispevale uspešni implementaciji evropske okvirne vodne direktive za doseganje cilja dobrega ekološkega stanja voda do leta 2027 (celotni seznam zahtev v priponki).

Danes so reke najbolj ogroženi habitati na Zemlji. Na globalnem nivoju je kar 81 % populacij rečnih vrst izgubljenih  - več kot v vseh drugih ekosistemih. Po poročilih Evropske okoljske pisarne (EEB) so evropski vodotoki degradirani do te mere, da več ne bodo dolgo delovali kot funkcionalni ekosistemi. Glavna grožnja rekam je masivna ekspanzija hidroelektrarn. V Evropi je registriranih 25.000 hidroenergetskih jezov (EEB), to je brez malih HE, kar pomeni, da je številka dejansko višja. Skoraj dve tretjini evropskih rek je v slabem ekološkem stanju.

"To norost z zajezevanjem rek je potrebno ustaviti. Evropske reke že dolgo plačujejo za našo energetsko-požrešni način življenja. Zadnje nedotaknjene reke morajo ostati prosto tekoče.", je povedal Ulrich Eichelmann, Riverwatch.

Hidroelektrarne ne uničujejo samo biodiverzitete rečnih habitatov, ampak tudi rečno dinamiko, ki jo spremenijo v stoječe vode. Še več, HE niso niti ogljično nevtralne, saj so akumulacije velik vir toplogrednih plinov. HE imajo tudi velik vpliv na družbo. Po svetu od 500 do 750 milijonov ljudi trpi direktno ali posredno, zaradi posledic gradnje HE jezov.

"Hidroelektrarne so uničujoča, zastarela tehnologija, ki bi se jo danes dalo nadomestiti z modernimi viri energije, kot je sončna", je povedala Natasa Crnković, predsednica Centra za okolje v Bosni in Hercegovini.

V Evropi ni regije, ki bi imela še prosto tekoče reke, kot ima Balkan. Celo ti zadnji dragulji so podvrženi masivnemu napadu z okrog 2800 hidroenergetskimi projekti. Proti temu uničenju rek se je odvilo prvo srečanje za evropske reke v Sarajevu. Srečanja se bodo nadaljevala na dve leti v različnih regijah Evrope. Naslednje srečanje bo leta 2020 na Portugalskem.

Cela izjava v angleščini: https://riverwatch.eu/en/general/news/first-european-rivers-summit-held-sarajevo< nazaj na seznam novic