PODELITEV ZLATIH PRIZNANJ REVIJE PROTEUS

objavljeno v četrtek
19 julij 2018, ob 18:18

Priloge:

1. del: Splošno o ribah (pdf) 2. del: Izbrane domorodne vrst... (pdf) 3. del: Tujerodne vrste rib (pdf)

V zadnji reviji Ribič sem na strani 230-231 prebrala, da je maja 2018 potekala  v prostorih RD Straža Sava slavnostna podelitev zlatih priznanj revije Proteus. Tekmovanje iz znanja biologije za osnovne šole za Proteusovo priznanje poteka vsako leto pod  okriljem Prirodoslovnega društva Slovenije. Ob tej priliki so bili omenjeni številno zaslužni ljudje. Kot povezovalka je nastopila  gospa Antonija Sabitnik Pečnik. Prisotne zlate učence so pozdravili predsednik RD Straža Sava Dušan Pečnik in  podpredsednik Igor Kloboves in obenem sta predstavila prizadevanja ribičev v Sloveniji. Sledila je podelitev zlatih priznaj in obdarovanje nadebudnih učencev. Vsak je med drugim dobil tudi knjigo Sladkovodne ribe in piškurji v Sloveniji katere avtorica sem.

Sledil je še prispevek z naslovom Obstoj marsikatere ribe je že ogrožen avtorice Janje Benedik, direktorice Prirodoslovnega društva Slovenije, v katerem sem omenjena le kot darovalka knjige.

In zakaj moj komentar k tema dvema prispevkoma? Ker niti iz prvega  niti iz drugega prispevka nista razvidni vsebina in zahtevnost znanj potrebnih za to tekmovanje niti  kdo je bil predavatelj. Zato ne morem mimo dejstva, da tega ne obelodanim.

In ker se dobro blago samo hvali naj vam povem, da nisem darovala zlatim učencem samo knjige o ribah, katere avtorica sem, pač pa sem tudi glavna in edina avtorica predavanja o slakovodnih ribah in piškurjih, ki sem ga v dveurnem predavanju za pridobitev zlatega priznanja revije Proteus predstavila učiteljem in mentorjem, ki naj bi  pripravljali učence za tekmovanje.

Predavanje je bilo vsebinsko zelo obsežno in zaradi kompleksnosti  vsebinsko razdeljeno na tri zaključene enote. V prvem delu so bile predstavljene ribe  na splošno s pudarkom na sladkovodnih ribah in piškurjih v Sloveniji. Opisane so bile njihove  splošne značilnosti kot so telesna zgradba, čutila, itd., razvrščanje v živalskem sistemu, razmnoževanje, selitve, ogroženost in varstvo. V drugem delu je bil predstavljen izbor  zanimivejših in bolj znanih domorodnih ribjih vrst. V tretjem delu predavanja pa sem skušala poslušalcem predstaviti tujerodne ribje vrste v Sloveniji in jim prikazati kako pereča je ta problematika saj so se številne tujerodne vrste že tako razširile, da so marsikje izrnile domorodne vrste iz njihovih življenskih prstorov.

Vsebino predavanja si lahko ogledate v priloženih datotekah. Prepričana sem, da je vsebina poučna in zanimiva tudi  za marsikaterega ribiča.
Na koncu naj omenim še to – tudi strokovnjaki smo vredni, da se jih omenja ob takih dogodkih, saj brez njih ne vem kdo bo še poučeval mladino in jo seznanjal tem kaj se dogaja v naravi okoli nas.

Metka POVŽ
Zavod  Umbra  
LJUBLJANA

Ljubljana  15.7.2018

 

Gradiva iz predavanja dr. Metka Povž:
Sladkovodne ribe v Sloveniji 1.del - splošno o ribah
Sladkovodne ribe v Sloveniji 2. del - izbrane domorodne vrste rib
Sladkovodne ribe v Sloveniji 3. del - tujerodne vrste rib


Ključne besede: Proteus
< nazaj na seznam novic