JAVNA DEBATA: KAKO ZELENE SO ZELENE POLITIKE?

objavljeno v nedelja
10 december 2017, ob 20:21

Poligon Ljubljana, 30. november

DPRS smo se udeležili javne debate »Kako zelene so zelene politike?«, ki so jo organizirali Društvo Ekologi brez meja, Inštitut Novum, Evropski liberalni forum in Skupina zelenih v Evropskem parlamentu. Na okrogli mizi so sodelovali bivši okoljski minister Pavel Gantar, Uroš Brežan, župan Tolmina, Tanja Bolte z Ministrstva za okolje in prostor, Jure Vetršek iz Eko kroga in Thomas Waitz, poslanec Skupine zelenih v Evropskem parlamentu.

Intitut_Novum2.jpg Foto: Inštitut Novum
Intitut_Novum3.jpg Intitut_Novum5.jpg

Sogovorniki so se strinjali, da je politika delovanje v javno korist, kljub temu pa se uradniki bojijo srečanj z ljudmi, kar je sicer ključ do uspeha na lokalnih volitvah. Problem je tudi pomanjkanje osebne odgovornosti in omejevanje odločanja o zelenih politikah zgolj na Ministrstvo za okolje in prostor, živimo pa v času, ko bi o tem morali razpravljati vsi resorji.

Podani so bili napotki za oblikovanje močnih zelenih programov:
Okoljski resor se mora prepoznati za bolj pomembnega.
Vzpostaviti je treba nove modele sodelovanja med nevladnimi organizacijami, odločevalci, gospodarstvom itd.
Obljube je treba realizirati, saj si volivci zapomnijo dejanja.
Transparentnost je treba zagotoviti na vseh nivojih in javnosti omogočiti vpogled v procese odločanja in dokumente.
Obstaja veliko znanja, ki ga je le treba zajeti in vključiti v konkretne aktivnosti.
Še vedno štejejo vrednote, kot so zaupanje, visoka motiviranost in preseganje osebnih zamer.

DPRS smo opozorili na problematiko nevladnih organizacij med odločevalci (državne inštitucije – Vlada, MOP, MzI, ARSO, ZZRS itd.), v gospodarstvu (pritiski, ignoranca investitorjev) na primerih postopkov umeščanja hidroelektrarn na reki Muri in Savi. Prenesli smo tudi sporočila številnih pomurskih aktivistov kampanje »Rešimo Muro!« in dvignili transparent »Roke proč od Mure! STOP HE Hrastje-Mota!«. Podporo kampanji in ohranitvi prosto tekoče reke Mure je javno izrazil tudi evropski poslanec Skupine zelenih Thomas Waitz. Povedal je, da se bo udeležil protestov in naredil vse kar je v njegovi moči, da se ubrani reko pred uničenjem. Posveta se je tudi udeležil predstavnik civilne iniciative za srednjo Savo »Divja Sava za vedno!«.

Več: http://ebm.si/o/sl/component/content/article/80-novice/755-casa-za-medlo-zeleno-politiko-ni-vec< nazaj na seznam novic