OBISKALI SMO DOGODEK: SLACKLINE ČEZ REKO MURO!

objavljeno v torek
03 oktober 2017, ob 13:44

V soboto, 23.9.2017 se je odvijal dogodek Slackline čez reko Muro!, ki smo ga organizirali v okviru kampanje Rešimo Muro! Zveza društev Moja Mura v sodelovanju z WWF in DPRS. Namen dogodka je bil opozoriti javnost na grožnjo, ki preti reki Muri, to je gradnja hidroelektrarn.

S hojo po traku (slackline), ki je bil raztegnjen čez reko Muro na višini jezu (8 m) načrtovane HE Hrastje-Mota, so »trakohodci« želeli  javnosti prikazati kako velik poseg bi pomenila načrtovana gradnja.  V hoji po traku smo se lahko preizkušali tudi tisti, ki smo se s tem prvič srečali.

Sasa_Zuman.jpg Hoja po traku, Foto: Saša Žuman
AndrejaSlamersek3.jpg AndrejaSlamersek4.jpg JasminaKotnik.jpg Tilen_Sajovic_1.jpg Tilen_Sajovic.jpg AndrejaSlamersek1.jpg AndrejaSlamersek2.jpg

Otroci so se lahko udeležili delavnic za otroke Bumerang sreče, izdelava ribjih origamijev, izdelava netopirjev, spoznaj bobra in vidro, slikarske delavnice itd. Na delavnicah so se zbirali žigi. Ko so zbrali tri žige, so prejeli diplomo Varuh Mure s katero so zaprisegli, da bodo varovali reko Muro. Vse starostne skupine so se lahko preizkusile v pletenju košar in lončarstvu. Ljubitelji narave ob Muri pa so lahko na vodenem terenu spoznali rastline in ptice ob reki Muri.

Reka Mura je bila predstavljena skozi fotografske razstave avtorjev Nataše Kos, Marka Zabavnika, Roberta Šiško, Matevža Škaliča, Marijana Gabra ter Pascala Mariča, slikarska razstava »Rdeči alarm za Muro« umetnice Tatjane Mijatović ter zvečer še ogled dokumentarnega filma Gimnazije Franca Miklošič Ljutomer »Pravijo ji dom«.

Dogodek je bil tudi glasbeno obarvan. Posebej sta nas razveselila stara borca za reko Muro.  Vlado Kreslin je zaključil svoj nastop s sloganom iz prve bitke »MURA? Fuck off!« in Vlado Poredoš zaključil dogodek s pesmijo »Ne büjrajte mi Mure!«.

Na dogodku za ohranitev reke Mure se je tudi napovedala že nova bitka proti HE in sicer bitka za ohranitev srednje Save.
< nazaj na seznam novic