FILMSKA TURNEJA ZA REKO MURO

objavljeno v petek
07 april 2017, ob 17:55

Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS) smo z namenom ohranitve reke Mure in v podporo kampanji Rešimo Muro – NE HE Hrastje-Mota sodelovali pri izvedbi dogodkov s predavanji. Filmska turneja se je začela oktobra lani v Murski Soboti. Obiskali smo 15 občin, ki so del predlaganega Biosfernega območja Mura. Dogodke smo organizirali v sodelovanju z lokalnimi društvi in občinami, na vse filmske večere pa smo povabili tudi župane in gostili različne goste iz lokalnega okolja.

190A8255.jpg FOTO: Miloš Bavec
190A7499copy.jpg

Filmska turneja je pripomogla k prepoznavnosti problematike postavitve hidroelektrarne (HE) na reko Muro, na varovana območja (območja Natura 2000), na ribjo favno ter na rečne sisteme. HE poslabšajo stanje površinskih in podzemnih voda, zato je potrebno po vodni direktivi uporabiti izjemo, v kolikor bi želeli vztrajati pri gradnji elektrarne na Muri. S konkretnimi argumenti in izračuni sta predavatelja, Andreja Slameršek, predsednica DPRS in Stojan Habjanič, predsednik Zveze društev Moja Mura, obdelala marsikatero polemiko.
Predavanjem je sledil ogled filma Upor na Donavi avtorja Roberta Eppla, ki prikazuje, kako zahteven je lahko boj za ohranitev rek in osnovnih človekovih pravic, ko pravna država odpove.

Po filmu je bila vedno odprta razprava, udeleženci pa so lahko podpisali peticijo za ohranitev reke Mure oz. proti gradnji HE Hrastje-Mota. Peticijo so podpisali župani in županje: župan Franc Pižmoht (Apače), župan Milan Kerman (Beltinci), župan Anton Törnar (Črenšovci), župan Marjan Kardinar (Dobrovnik), župan Stanislav Rojko (Gornja Radgona), županja Olga Karba (Ljutomer), župan Franc Horvat (Tišina), županja Vesna Jerala Zver (Turnišče), župan Štefan Žvab (Šentilj). Župan občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je že na filmskem večeru v oktobru podpisal zaprisego Muri.

Med kampanjo smo dobili več prošenj za izvedbo filmskega večera po krajih, kjer še nismo bili, kar kaže, da se ljudje vedno bolj zavedajo posega v njihovo okolje in si želijo zvedeti, kakšen vpliv na okolje in življenjsko kakovost prostora imajo taki projekti.


Ključne besede: Mura, Rešimo Muro, HE Hrastje-Mota
< nazaj na seznam novic